fbpx

De energiezuinige woning van Geert en Nadine in Dentergem

We worden zeer gastvrij ontvangen bij Geert en Nadine Desmet in het landelijk gelegen Dentergem, West-Vlaanderen. Geert is schrijnwerker op rust, die samen met zijn echtgenote Nadine van de kalmte en zijn kleinkinderen geniet. Dat doen ze in de moderne, energiezuinige woning met veel lichtinval die Geert optrok naast zijn oude atelier.

“We lieten reeds in 2009 onze eerste zonnepanelen plaatsen. Sindsdien werd de installatie nog tweemaal uitgebreid. Als kers op de taart werd er een klein jaar geleden een AlphaESS SMILE 5 thuisbatterij aan de installatie toegevoegd. Hierdoor is ons eigenverbruik nog gevoelig toegenomen en hebben we met heel kleine ingrepen ons energieverbruik kunnen optimaliseren.”

Welke ingrepen hebben jullie gedaan?

Ik kijk heel regelmatig via de AlphaCloud app hoe het op dat moment met ons energieverbruik zit. Zo zag ik al vrij snel dat we bepaalde grootverbruikers eigenlijk beter op een ander moment zouden inschakelen, zonder aan comfort in te boeten. Zo zorgt Nadine er nu voor dat we de droogkast ’s middags laten draaien wanneer de zonnepanelen goed opbrengen.

We hebben hiervoor geen dure automatiseringen nodig. De app heeft ons dit inzicht gegeven en wij handelen ernaar.

Hebben jullie een digitale ‘slimme’ meter?

Ja. Dankzij de thuisbatterij hebben we ook helemaal geen schrik van de nieuwe tariefformule. Op dit moment ben ik wel aan het rondkijken waar ik best een gunstig contract met een energieleverancier kan afsluiten, zodat ik toch nog iets kan krijgen voor de elektriciteit die we naar het net injecteren.

Het laten plaatsen van de thuisbatterij en de digitale meter hebben ook helemaal geen effect gehad op de groene stroomcertificaten waar we nog steeds recht op hebben. De eerste omvormers van onze zonnepaneleninstallatie hebben ondertussen natuurlijk al een mooie ouderdom, dus het is een hele geruststelling om te weten dat wanneer één van deze omvormers zou uitvallen, de zonnepanelen eventueel rechtstreeks op de SMILE 5 omvormer aangesloten kunnen worden.