< Terug naar het overzicht

Vlaamse premie voor thuisbatterijen in 2021

Vincent Beckers

Dit nieuwsbericht werd geschreven volgens stand van zaken bij publicatie. De inhoud is onder voorbehoud van veranderingen in wetgeving.

Zoals lang verwacht, heeft het Grondwettelijk Hof op 14 januari 2021 het Vlaams decreet over het mechanisme van de terugdraaiende teller vernietigd. Dat betekent dat ook gezinnen die voor 31 december 2020 zonnepanelen plaatsten, niet meer kunnen rekenen op maximaal 15 jaar gebruik van de terugdraaiende teller in ruil voor het zogenaamde prosumententarief.

We wisten dat er een procedure voor het Grondwettelijk Hof liep ter vernietiging van het Vlaams decreet en ingewijden wisten zeer goed dat de argumenten van de federale ministerraad, de CREG en de VREG wel degelijk steekhielden. Ook de vorige Vlaamse regering wist maar al te goed dat ze een risico liep; ze sloegen immers een zeer duidelijk advies van de Raad van State in de wind. Ondanks meerdere waarschuwingen van Zuhal Demir, de bevoegde minister, bleef de rush op zonnepanelen in de rest van 2020 aanhouden. Het vonnis van het Grondwettelijk Hof sloeg bij een overgroot deel van de 101.000 Vlaamse gezinnen die in 2020 zonnepanelen plaatsten in als een bom. De Vlaamse regering werkt ondertussen aan een compensatiemechanisme voor deze gezinnen.

Verbruik regelen met een slimme thuisbatterij

Je verbruik afstemmen op de productie van je zonnepanelen wordt, met of zonder de compensatie die er mogelijk aankomt, de sleutel tot een goed rendement. Met een slimme thuisbatterij van AlphaESS kan je dit automatisch bekomen.

Vlaamse premie voor thuisbatterijen

Er is ondertussen goed nieuws voor particulieren die (verder) in hun eigen energietransitie, en dus in een thuisbatterij, willen investeren. In de luwte werd de Vlaamse premie voor thuisbatterijen verlengd tot eind 2021 en het totale budget werd voor 2021 op 2,2 miljoen EUR vastgelegd. Een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2020 toen het totale budget nog 1 miljoen EUR bedroeg.

De premie was tot hiertoe geen overweldigend succes met 29 aanvragen in 2019, en 116 aanvragen in 2020 (toestand op 24/11/2020). Hoeveel premies er ondertussen definitief toegekend en uitbetaald werden is nog niet bekend, maar het gemiddelde premiebedrag was 2.283,14 EUR. Met de 2,2 miljoen EUR die voor 2021 voorzien is, zouden dus een kleine 1.000 thuisbatterijen gesubsidieerd kunnen worden. De verwachting is dat er dit jaar meer dan 1.000 batterijsystemen zullen geplaatst worden. Het is dus heel goed mogelijk dat het budget dat momenteel voorzien is, ontoereikend zal zijn. Wanneer je dus een thuisbatterij plaatst en daarvoor een premie aanvraagt, is het dus niet zeker dat je de subsidie ook effectief zal ontvangen. Een premie zal pas toegekend worden wanneer je aanvraag aan alle voorwaarden voldoet en volledig is en als er nog budget over is na de goedkeuring daarvan.

Voorwaarden

De voorwaarden voor het bekomen van de Vlaamse premie voor de thuisbatterij zijn voor 2021 bijna niet veranderd ten opzichte van 2020. De enige wijziging is het bedrag dat in rekening gebracht kan worden voor de werkelijke kosten voor het plaatsen van de digitale meter. In 2020 kon je hiervoor maximaal 300 EUR in rekening brengen, dit is nu naar maximum 88 EUR teruggebracht. Deze tussenkomst zou overeenkomen met de werkelijke kost.

Volledige informatie over de voorwaarden en de procedure kan jeĀ hierĀ terugvinden.

Ben je van plan om een thuisbatterij aan te schaffen, dan kan je de beslissing tot aankoop best niet lang meer uitstellen indien je gebruik wil maken van de premie. Onze gecertifieerde installateurs zijn perfect op de hoogte van de voorwaarden en de procedure voor het bekomen van de premie en zullen je professioneel en met veel plezier in dit proces begeleiden.

https://www.energiesparen.be/thuisbatterij

Ontvang onze energiegevende nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het energielandschap en ontvang tips over energieopslag.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Lees andere interessante blogs

Ontdek interessant nieuws en krijg boeiende inzichten over de duurzame revolutie en de rol van (AlphaESS) batterijsystemen
een lamp die brandt met groene plantjes die op euro's staan. De stapeltjes worden kleiner, want als je bespaart op elektriciteit door groene energie betaal je minder.
17 mei 2024
Wil je besparen op elektriciteit? Hallo thuisbatterij!
Lees meer
afbeelding die huis, auto en tekening van een batterij toont.
14 mei 2024
Investeren in een thuisbatterij: hoe rendabel is het?
Lees meer
zonnepanelen op dak met volle zon
10 mei 2024
Moet je straks betalen om stroom van je zonnepanelen op het net te zetten?
Lees meer

Heb je een vraag?

Een thuisbatterij kiezen die bij je persoonlijke situatie en levensstijl past roept misschien vragen op. Daarom bundelden we de veelgestelde vragen.

Ga naar veelgestelde vragen