Veelgestelde vragen

Een thuisbatterij kiezen die bij je situatie en levensstijl past, is niet altijd even makkelijk. Het roept misschien veel vragen op. Daarom bundelden we de veelgestelde vragen over (AlphaESS) thuisbatterijen en batterijsystemen en het bijbehorende antwoord hieronder.

Wanneer je zonnepanelen energie opwekken, gebruik je enkel de opgewekte elektriciteit die je op dat eigenste moment nodig hebt. Het stroomoverschot injecteer je op dat moment automatisch in het net. Op de tijdstippen dat je meer elektriciteit nodig hebt dan je produceert, neem je weer gewoon ‘grijze stroom’ stroom van het net af.

Door te investeren in een thuisbatterij, kan je je overschot aan opgewekte hernieuwbare energie opslaan en gebruiken op momenten dat de zon niet of niet genoeg schijnt. Zo optimaliseer je je energieverbruik. Kortom, je bent minder afhankelijk van externe factoren zoals schommelende energieprijzen en je maakt je huis een pak duurzamer.

Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 30% van de opgewekte stroom via zonnepanelen zelf. De andere 70% injecteer je automatisch in het distributienet en neem je in principe later weer af, maar de oorsprong achterhalen van de energie die je afneemt is onmogelijk.
Zelfs wanneer je met je huishouden een contract voor groene stroom hebt, kunnen de elektronen van eender welke energiebron afkomstig zijn: van een kerncentrale, een gascentrale, enzovoort. Daarom noemen we dit ‘grijze’ stroom.

Met een thuisbatterij sla je je overtollige hernieuwbare energie zelf op, waardoor je zelfconsumptie stijgt van 30% naar 60 tot 80%. Een wereld van verschil.

Elke situatie is verschillend en vereist een berekening op maat. Zo hangt de nodige hoeveelheid opslagcapaciteit van je thuisbatterij af van je verbruiksprofiel, de sterkte van je omvormer, de toestellen die je gebruikt en je lokale stroomproductie. Om een eerste inschatting te kunnen maken, kan je beroep doen op onze productselector.

We adviseren je om je specifieke situatie te laten bekijken door één van onze gecertifieerde installateurs. Ze analyseren je situatie en werken een voorstel op maat uit.

Vraag een gratis offerte aan

Off-grid gaan, oftewel voor de volle 100% op je eigen (opgeslagen) zonne-energie rekenen en dus geen elektriciteit van het net afnemen, is niet mogelijk. Ook met een AlphaESS thuisbatterij in huis lukt dat niet.

Je kan je AlphaESS thuisbatterij wel zo instellen dat een aantal toestellen of je hele woning verder kan met noodstroom tijdens een stroompanne. Wil je toch volledig off-grid gaan in ons klimaat, dan heb je een alternatieve manier om energie op te wekken nodig (bijvoorbeeld een dieselgenerator) en/of moet je batterijsysteem enorm groot zijn. Je kan dus eventueel wel volledig zelfvoorzienend zijn met AlphaESS bedrijfsbatterijen.

Met enkel een thuisbatterij zelfvoorzienend zijn op het vlak van energie wordt bemoeilijkt door verschillende factoren:

  1. Er zijn momenten dat er gedurende lange tijd niet voldoende licht is, waardoor het op die tijdstippen moeilijk is om zowel verbruikers van energie te voorzien als je batterij op te laden.
  2. Een thuisbatterij is niet altijd in staat om pieken in je verbruik of productie volledig op te vangen. In normale omstandigheden neem je in dat geval (heel even) energie af of injecteer je stroom in het net.

De AlphaESS thuisbatterijen zijn erop gericht om de zelfconsumptie van een huishouden zoveel mogelijk te optimaliseren. Daarom is een zelfverbruik van 60 tot 80% met een AlphaESS thuisbatterij mogelijk. In de toekomst zal je met je AlphaESS thuisbatterij ook energie kunnen delen binnen lokale energiegemeenschappen, bijdragen aan de netbalancering, enzovoort. Je zal dan een nog belangrijke rol kunnen invullen in de energietransitie.

We leggen het uit aan de hand van een praktisch voorbeeld:

Een microgolfoven van 1.000 Watt die een uur lang op maximaal vermogen draait, zal 1 kWh verbruikt hebben. Hetzelfde geldt voor een LED-lamp van 10 Watt die 100 uur brandt. Een volledig opgeladen AlphaESS thuisbatterij van 11,4 kWh zal de hierboven vermelde microgolfoven dus 11,4 uur lang kunnen laten werken en de LED-lamp zal 1140 uur kunnen branden.

Bij een stroompanne zal de AlphaESS thuisbatterij functioneren als noodvoeding, dankzij de ingebouwde UPS (Uninterupted Power Supply). Als een stroomonderbreking zich voordoet, kan de thuisbatterij het in minder dan 20 milliseconden overnemen. Je zal het licht dus niet eens zien flikkeren. Bekijk hier een demonstratie.

Je kan ervoor kiezen om een aantal kritische verbruikers in je woning op de back-up uitgang van de AlphaESS thuisbatterij aan te sluiten. Daardoor voorkom je problemen met uitgevallen koelkasten, diepvriezers, computers, … In bepaalde gevallen is het zelfs mogelijk om je hele woning te voorzien van noodstroom.

De AlphaESS thuisbatterijen zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en je kan de verschillende systemen ook uitbreiden. Er zijn thuisbatterijen beschikbaar met een opslagcapaciteit vanaf 2,9 kWh tot maximaal 34,2 kWh. Er is dus een AlphaESS thuisbatterij voor iedere situatie op de markt.

Zelfs voor een zonnepaneleninstallatie van 2 à 3 kWh kan het al interessant zijn om een AlphaESS thuisbatterij te plaatsen om zo het zelfverbruik te verhogen.

Dit kan in theorie, maar we raden het niet aan. Het slimste zou zijn om meer zonnepanelen te installeren, zodat je je wagen zo veel mogelijk kan opladen met energie die rechtstreeks afkomstig is van je zonnepanelen. Het overschot aan zonne-energie sla je vervolgens op in je thuisbatterij om die te gebruiken voor je huisverbruik als de zon niet schijnt.

We schreven hierover ook een uitgebreider artikel.

Momenteel beschikt iedere SMILE thuisbatterij reeds over twee programmeerbare contacten. Zowel bij de SMILE B3, SMILE 5, als de SMILE T10 zijn deze volledig operationeel. Dankzij die uitgangen kan je bepaalde verbruikers slim aansturen. Bijvoorbeeld: wanneer je thuisbatterij volgeladen is en je zonnepanelen meer energie produceren dan je op dat moment verbruikt, dan kan je het energieoverschot naar het laadpunt van je wagen sturen. De “ontvangende” apparaten moeten dit signaal natuurlijk kunnen “accepteren”. Overleg deze functionaliteit dus steeds met je vertrouwde installateur. Contacteer ons of één van onze installateurs voor meer informatie.

In de toekomst zullen er meer en meer smart appliances op de markt komen waarbij de aansturing draadloos kan gebeuren. De AlphaESS thuisbatterijen zijn hierop voorzien.

Dat is niet de bedoeling van een thuisbatterij. Met een thuisbatterij die goed afgestemd is op je situatie zal je heel vaak over voldoende energie beschikken voor 24 uur. Helaas is dat niet het geval tijdens langere periodes met weinig zon. Met een AlphaESS thuisbatterij kan je wel voor 60 tot 80% onafhankelijk van het elektriciteitsnet zijn.

AlphaESS werd in 2012 opgericht in China. Met sterke, gepatenteerde Duitste technologieën en een eigen slim energiebeheersysteem heeft AlphaESS de visie om het gebruik van groene energie voor iedereen toegankelijk te maken. Ondertussen is het een pionier op de wereldmarkt in energieopslagsystemen, met vestigingen in meer dan 50 landen verspreid over Zuid-Afrika, Europa, Australië en Amerika.

De AlphaESS batterijsystemen in de Benelux worden geïmporteerd vanuit China, waar ze geproduceerd worden.

Vraag nu je gratis offerte aan

Geïnteresseerd in een AlphaESS thuisbatterij? Vraag een offerte aan.

Vraag je offerte aan