< Terug naar het overzicht

Geen terugdraaiende teller meer voor gezinnen met zonnepanelen

Jef Noelmans

Dit nieuwsbericht werd geschreven volgens stand van zaken bij publicatie. De inhoud is onder voorbehoud van veranderingen in wetgeving.

Zoals lang verwacht, heeft het Grondwettelijk Hof op 14 januari 2021 het Vlaams decreet over het mechanisme van de terugdraaiende teller vernietigd. Dat betekent dat ook gezinnen die voor 31 december 2020 zonnepanelen plaatsten, niet meer kunnen rekenen op maximaal 15 jaar gebruik van de terugdraaiende teller in ruil voor het zogenaamde prosumententarief. 

Door het vernietigen van het decreet zal er dus geen discriminatie zijn tussen prosumenten. Iedereen valt voortaan onder het nettarief op basis van werkelijke afname. We publiceerden eerder al een blogpost die haarfijn uitlegt hoe dit systeem in elkaar zit.

Zonnepanelen zullen nog steeds een prima investering blijven, zeker in combinatie met een thuisbatterij van AlphaESS.

Merk op dat de Vlaamse premie voor thuisbatterijen verlengd zal worden in 2021. Bovendien zal je deze premie kunnen combineren met de nieuwe subsidie op zonnepanelen. Sluit je daarnaast een energiecontract af dat voorziet in een vergoeding voor je geïnjecteerde energie, dan zit een mooie terugverdientijd voor je eigen groene-stroomcentrale er zeker nog in. Nog veel belangrijker is dat je met zonnepanelen in combinatie met een AlphaESS thuisbatterij een grote stap zet richting een groenere wereld.

Lees hier het volledige arrest.

Lees meer:

De Standaard

De Tijd

Ontvang onze energiegevende nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het energielandschap en ontvang tips over energieopslag.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Lees andere interessante blogs

Ontdek interessant nieuws en krijg boeiende inzichten over de duurzame revolutie en de rol van (AlphaESS) batterijsystemen
een lamp die brandt met groene plantjes die op euro's staan. De stapeltjes worden kleiner, want als je bespaart op elektriciteit door groene energie betaal je minder.
17 mei 2024
Wil je besparen op elektriciteit? Hallo thuisbatterij!
Lees meer
afbeelding die huis, auto en tekening van een batterij toont.
14 mei 2024
Investeren in een thuisbatterij: hoe rendabel is het?
Lees meer
zonnepanelen op dak met volle zon
10 mei 2024
Moet je straks betalen om stroom van je zonnepanelen op het net te zetten?
Lees meer

Heb je een vraag?

Een thuisbatterij kiezen die bij je persoonlijke situatie en levensstijl past roept misschien vragen op. Daarom bundelden we de veelgestelde vragen.

Ga naar veelgestelde vragen