< Terug naar het overzicht

Het capaciteitstarief en het veranderende energielandschap: hoe een thuisbatterij je helpt besparen.

een schematische voorstelling van de werking van het capaciteitstarief

Het energielandschap evolueert snel, met nieuwe tariefstructuren en technologische trends die het landschap van de energiemarkt veranderen. Een verandering die menig Vlaming bezig heeft gehouden (en nog steeds bezighoudt) is de invoering van het capaciteitstarief in januari 2023. Daardoor worden we gedwongen om ons energieverbruik op een andere manier te beheren en begrijpen. Lees in dit artikel over de werking van het capaciteitstarief, de nieuwe trends op de energiemarkt en hoe een thuisbatterij je kan helpen om kosten te besparen door efficiënt met je energie om te gaan.

Hoe werkt het capaciteitstarief?

Vanaf januari 2023 betaal je niet alleen voor de hoeveelheid energie die je hebt verbruikt, maar ook voor de grootste belasting van het net die je hebt veroorzaakt. Dus met de invoering van het capaciteitstarief ziet je energiefactuur er anders uit.

Zodra je eender welk elektrisch apparaat inschakelt, stijgt je energieverbruik. Zet je meerdere apparaten tegelijkertijd aan, dan creëer je een piek op het elektriciteitsnet. En daarvoor betaal je voortaan. Je betaalt dus niet alleen voor de hoeveelheid energie, maar ook voor het vermogen dat je op piekmomenten nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het spitsuur wanneer je thuiskomt van het werk: alle huishoudtoestellen gaan tegelijkertijd aan. Als je hier bewust mee omgaat, kan je je energieverbruik tijdens die piekuren beperken. En daarvoor word je beloond op je energiefactuur.

Nieuwe trends op de energiemarkt

Naast het capaciteitstarief zien we ook andere opvallende trends op de energiemarkt. Hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie winnen nog elke dag aan populariteit, net als elektrische voertuigen.

Slimme apparaten en technologieën evolueren in een razendsnel tempo, waardoor het steeds makkelijker en belangrijker is om ons energieverbruik te beheren en optimaliseren. Dit creëert niet alleen uitdagingen, maar ook kansen voor consumenten.

Met een thuisbatterij omzeil je piekverbruikstarieven

Een slimme thuisbatterij, zoals die van AlphaESS, slaat overtollige energie op wanneer de vraag naar energie laag is en gebruikt het wanneer de vraag hoog is. Daardoor verminder je je piekbelasting en betaal je dus minder capaciteitstarief.

Het capaciteitstarief en de snel veranderende energiemarkt vragen je om je energie anders te beheren. Met een AlphaESS thuisbatterij in huis verbruik je minder energie van het net, vermijd je piekbelastingen en optimaliseer je je energieverbruik.

Installeer een AlphaESS thuisbatterij en maak je klaar voor de dag van morgen. Want met een slimme AlphaESS thuisbatterij speel je makkelijk in op innovatieve technologieën, betaal je minder energiekosten en draag je tegelijkertijd bij aan een groenere planeet.

Ontvang onze energiegevende nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het energielandschap en ontvang tips over energieopslag.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Lees andere interessante blogs

Ontdek interessant nieuws en krijg boeiende inzichten over de duurzame revolutie en de rol van (AlphaESS) batterijsystemen
een houtenmodule om energie te besparen met een thuisbatterij en een pijl met stapeltjes geld om je energiebesparing te tonen.
25 april 2024
Energie sparen met een thuisbatterij: een slimme zet voor je woning!
Lees meer
elektriciteit opslaan in huis
16 april 2024
Hoe sla je elektriciteit bij je thuis op?
Lees meer
een thuisbatterij
26 januari 2024
Vijf redenen waarom zonnepanelen met een thuisbatterij een slimme combinatie is!
Lees meer

Heb je een vraag?

Een thuisbatterij kiezen die bij je persoonlijke situatie en levensstijl past roept misschien vragen op. Daarom bundelden we de veelgestelde vragen.

Ga naar veelgestelde vragen