< Terug naar het overzicht

Plaats je zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij

Vincent Beckers

Zonnepanelen blijven cruciaal voor de energietransitie en zijn nog steeds goed voor je portemonnee

Het Grondwettelijk Hof heeft de beslissing van de Vlaamse regering vernietigd die gezinnen met zonnepanelen en een digitale meter tot 15 jaar na installatie het principe van de terugdraaiende teller garandeerde.

De afgelopen jaren leek het wel altijd iéts met die zonnepanelen in Vlaanderen. De regels leken dan ook vaak tijdens het spel gewijzigd te worden. Nochtans is het cruciaal dat er bij de Vlaamse burger een draagvlak blijft bestaan voor investeringen in hernieuwbare energie om met zijn allen de noodzakelijke energietransitie te bewerkstelligen.

Is het nog interessant om in zonnepanelen te investeren?

Het arrest van het Grondwettelijk Hof heeft enkel effect op mensen die in het verleden (tot 31 december 2020) zonnepanelen lieten plaatsen.

Voor gezinnen die nu in zonnepanelen willen investeren zijn de spelregels duidelijk. Zeker in combinatie met een thuisbatterij, is investeren in zonnepanelen weldegelijk zinvol. Voor je zonnepanelen kan je namelijk een premie ontvangen. De regels en de hoogte van die subsidie zijn voor de komende jaren bekend. Daarnaast kan je in 2021 nog aanspraak maken op de Vlaamse subsidie voor thuisbatterijen. Let wel, het totale budget dat hiervoor is uitgetrokken is beperkt.

Met het systeem van een terugdraaiende teller, injecteerde je je stroom in de zomer naar het net, en die stroom kon je in de winter gratis weer afnemen. In de realiteit was dit natuurlijk niet dezelfde stroom. Het elektriciteitsnet werd eigenlijk gebruikt als batterij, wat erg belastend is voor het net. Hiervoor betaalde je dan ook een forfaitair prosumententarief.

Het nieuwe systeem is echter glashelder. De energie die je met je zonnepanelen opwekt en onmiddellijk verbruikt (het eigenverbruik) en/of de energie die je uit je thuisbatterij haalt, is gratis. Wat je van het net afneemt, betaal je. Met een thuisbatterij sla je wat je te veel hebt op, tot deze vol is. Vervolgens injecteer je naar het net. Hiervoor kan je een vergoeding krijgen, maar dan dien je wel een contract af te sluiten met een energieleverancier die deze injectievergoeding voorziet.

In de nabije toekomst zal je zelfs stroom aan je buren of een bedrijf kunnen verkopen. Je betaalt geen prosumententarief meer! Lees hier meer over het nettarief werkelijke afname.

Zonnepanelen plaats je niet alleen voor jezelf

Al jarenlang brengt ons geld op een spaarboekje niets op en al helemaal niet als je rekening houdt met de inflatie. Investeer je in zonnepanelen op je dak en een thuisbatterij, dan heb je een directe opbrengst van je spaargeld in de vorm van een lagere elektriciteitsfactuur.

Daarnaast is je investering is ook maatschappelijk relevant, draagt hij bij aan de energietransitie en helpt hij mee om de klimaatverandering een halt toe te roepen.

Wat met een warmtepomp?

Warmtepompen zijn een ecologische manier van verwarmen in vergelijking met stookolie of zelfs aardgas. De combinatie van zonnepanelen met een warmtepomp ligt momenteel moeilijk omdat je voor het verwarmen met een warmtepomp voornamelijk veel elektriciteit nodig hebt in de winter, terwijl je zonnepanelen het grootste gedeelte van hun elektriciteit in de zomer opwekken. Een thuisbatterij dient niet voor seizoensopslag van elektriciteit en zal hier niets aan veranderen.

Met een slimme sturing van je warmtepomp kan je het wegvallen van de terugdraaiende teller deels opvangen. De overheid zal echter nog met extra maatregelen moeten komen om de inzet van warmtepompen te promoten ten opzichte van verwarming op stookolie en aardgas. Er gaan bijvoorbeeld stemmen op om allerlei kosten die door de overheid in het verleden op de energiefactuur gezet werden, en die daar strikt genomen niet thuishoren, te verschuiven naar accijnzen op fossiele brandstoffen voor verwarming. Een klimaat-taxshift dus.

Ontvang onze energiegevende nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het energielandschap en ontvang tips over energieopslag.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Lees andere interessante blogs

Ontdek interessant nieuws en krijg boeiende inzichten over de duurzame revolutie en de rol van (AlphaESS) batterijsystemen
een lamp die brandt met groene plantjes die op euro's staan. De stapeltjes worden kleiner, want als je bespaart op elektriciteit door groene energie betaal je minder.
17 mei 2024
Wil je besparen op elektriciteit? Hallo thuisbatterij!
Lees meer
afbeelding die huis, auto en tekening van een batterij toont.
14 mei 2024
Investeren in een thuisbatterij: hoe rendabel is het?
Lees meer
zonnepanelen op dak met volle zon
10 mei 2024
Moet je straks betalen om stroom van je zonnepanelen op het net te zetten?
Lees meer

Heb je een vraag?

Een thuisbatterij kiezen die bij je persoonlijke situatie en levensstijl past roept misschien vragen op. Daarom bundelden we de veelgestelde vragen.

Ga naar veelgestelde vragen