< Terug naar het overzicht

Waarom een thuisbatterij?

Vincent Beckers

Gebruik zelf méér uw eigen groene energie

Zoals de meeste actieve mensen ben je overdag niet thuis. Overdag produceren je zonnepanelen veel elektriciteit, maar het is vooral ’s ochtends en ’s avonds dat je zelf elektriciteit verbruikt. Daardoor moet je nog behoorlijk wat elektriciteit van het net halen.

Daar betaal je niet alleen voor maar dat is ook net op het moment dat iedereen dit nodig heeft. Als je de overproductie zelf gaat opslaan in plaats van op het net te sturen, kan je die groene elektriciteit ’s avonds zelf gaan gebruiken.

Produceren je zonnepanelen overdag meer stroom dan je nodig hebt? Dan krijgt je batterij de instructie om op te laden. Pas wanneer je batterij vol is, wordt de overtollige zonnestroom in het net geïnjecteerd. Of je kan ervoor kiezen om je elektrische wagen op te laden, of warm water elektrisch op te gaan warmen. In de toekomst zullen een heleboel ‘smart’ toestellen dit automatisch gaan doen.

Wat als je woning stroom verbruikt wanneer er geen zonneproductie is? Je batterij krijgt dan de instructie om te ontladen. Van zodra je batterij leeg is, neem je opnieuw stroom af van het net.

Meer netonafhankelijkheid

Het is een droom van vele: volledig onafhankelijk van het energienet worden.Als de capaciteit van je batterij groot genoeg is, ben je voor een groot deel (tot 80%) onafhankelijk van het energienet. In België is het niet mogelijk om zonder bijkomende stroomopwekking van een generator of WKK (warmte-kracht-koppeling) volledig onafhankelijk te worden van het energienet. Het grote probleem zijn namelijk de wintermaanden, waarin de zon onvoldoende schijnt om uw thuisaccu voldoende op peil te houden en uw verbruikers te dekken. Daar betaal je niet alleen voor maar dat is ook net op het moment dat iedereen dit nodig heeft. Als je de overproductie zelf gaat opslaan in plaats van op het net te sturen, kan je die groene elektriciteit ’s avonds zelf gaan gebruiken.

Krijg inzicht in uw verbruiken

Via ons energie managementsysteem kan je in real-time de situatie opvolgen. Je kan statistieken bekijken over het energieverbuik, de productie van zonnepanelen en hoeveel je batterij heeft kunnen laden. Zonder comfortverlies kan je alvast kleine ingrepen doen waardoor je energiefactuur zal dalen.

Bescherm belangrijke verbruikers tegen stroomonderbrekingen

De thuisaccu’s van AlphaESS beschikken allemaal over een UPS-functie (Uninterruptible Power Supply). Deze zal in minder dan 20ms overschakelen op je thuisbatterij bij een stroomonderbreking. Je zal daardoor het licht zelfs niet zien flikkeren bij een panne. Je kan er voor kiezen om de UPS-functie enkel te activeren voor enkele specifiek gekozen verbruikers zoals de garagepoort of het alarmsystem of waarom niet de volledige woning?

Ontvang onze energiegevende nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het energielandschap en ontvang tips over energieopslag.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Lees andere interessante blogs

Ontdek interessant nieuws en krijg boeiende inzichten over de duurzame revolutie en de rol van (AlphaESS) batterijsystemen
een lamp die brandt met groene plantjes die op euro's staan. De stapeltjes worden kleiner, want als je bespaart op elektriciteit door groene energie betaal je minder.
17 mei 2024
Wil je besparen op elektriciteit? Hallo thuisbatterij!
Lees meer
afbeelding die huis, auto en tekening van een batterij toont.
14 mei 2024
Investeren in een thuisbatterij: hoe rendabel is het?
Lees meer
zonnepanelen op dak met volle zon
10 mei 2024
Moet je straks betalen om stroom van je zonnepanelen op het net te zetten?
Lees meer

Heb je een vraag?

Een thuisbatterij kiezen die bij je persoonlijke situatie en levensstijl past roept misschien vragen op. Daarom bundelden we de veelgestelde vragen.

Ga naar veelgestelde vragen