< Terug naar het overzicht

Terugdraaiende teller en de rush op zonnepanelen

Vincent Beckers

Aan een ervaren installateur van zonnepanelen moeten we natuurlijk niet uitleggen dat er een gigantische rush op zonnepanelen gaande is. Het aangekondigde einde van het mechanisme van de terugdraaiende teller en de belofte dat dit mechanisme nog 15 jaar zal gelden voor de prosumenten die er voor het einde van dit jaar nog instappen, zijn daar de oorzaak van.  Wij hebben altijd gesteld dat voorzichtigheid hiermee geboden is, aangezien de VREG deze regeling, van de vorige Vlaamse regering, voor het Grondwettelijk Hof aanvecht.

Wij hebben altijd gesteld dat voorzichtigheid hiermee geboden is, aangezien de VREG deze regeling, van de vorige Vlaamse regering, voor het Grondwettelijk Hof aanvecht.

Is het dan zo verwonderlijk dat net op dit moment de huidige minister van energie Zuhal Demir plots een nieuwe subsidieregeling voor prosumenten aankondigt?  Wij vernamen deze week via de griffie van het Grondwettelijk Hof dat “de uitwisseling van memories verstreken is, en de zaak in september in gereedheid zal worden gebracht”

Verder is het heel opvallend dat minister Zuhal Demir het nodig acht om op 9 juli in Het Nieuwsblad en via haar sociale mediakanalen te reageren op een artikel dat een dag eerder verscheen. In het artikel werd gesteld dat het “nu of nooit” is voor wie nog wil profiteren van de terugdraaiende teller.

In haar reactie waarschuwt minister Demir echter Vlamingen die dit jaar nog willen investeren in zonnepanelen. Ze zegt dat het “geen zekerheid” is dat, zoals sommige installateurs adverteren, consumenten nog zeker vijftien jaar van die terugdraaiende teller kunnen genieten.

“De consument heeft recht op correcte informatie. 15 jaar lang een terugdraaiende teller is geen zekerheid”, schrijft ze in een bericht op haar Facebookpagina. Dat komt omdat de terugdraaiende teller wordt aangevochten bij het Grondwettelijk Hof door de federale en Vlaamse energieregulatoren CREG en VREG en door de federale overheid. Zij zien in deze maatregel een vorm van discriminatie tussen mensen met en mensen zonder zonnepanelen, legt ze uit.

“Ik doe er alles aan om de regeling te verdedigen bij het Grondwettelijk Hof, maar zij hebben het laatste woord. Indien het Hof de redenering volgt, draaien de meters van de ene dag op de andere niet meer terug.”

Zuhal Demir

Volgens ons heeft de VREG bijzonder goede argumenten aangevoerd om de regeling op te laten schorten en de minister is natuurlijk beter op de hoogte van de verschillende uitwisselingen die er voor het Grondwettelijk Hof geweest zijn. Is de bocht ingezet?

Bereid samen met ons een zorgeloze toekomst voor

Als de huidige regeling dus zou wegvallen, betekent dit dat er een grote verandering op til staat. Een thuisbatterij kan hierin een belangrijke rol spelen. Wanneer het weer duurder wordt om energie van het net aan te kopen, is het opslaan van eigen opgewekte energie een perfect alternatief. 

Vanaf 1 januari komt er ook een nieuwe subsidieregeling: vanaf dan lijkt het ons een kans om die subsidie te gebruiken om ineens een thuisbatterij te koppelen aan een PV-installatie en op een positieve manier gebruik te maken van de nieuwe tariefstructuur. Mensen die toch dit jaar nog zonnepanelen wensen te plaatsen en wat zekerheid willen kunnen er ook nu al voor kiezen een thuisbatterij te plaatsen en daarbij gebruik te maken van de Vlaamse subsidie voor thuisbatterijen, die in heel wat gevallen zelfs voordeliger zal uitvallen.

Aarzel niet om ons te contacteren om hierover verder gedachten uit te wisselen en te bekijken hoe wij jullie maximaal kunnen ondersteunen.

Ontvang onze energiegevende nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het energielandschap en ontvang tips over energieopslag.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Lees andere interessante blogs

Ontdek interessant nieuws en krijg boeiende inzichten over de duurzame revolutie en de rol van (AlphaESS) batterijsystemen
een schematische voorstelling van de werking van het capaciteitstarief
25 april 2024
Het capaciteitstarief en het veranderende energielandschap: hoe een thuisbatterij je helpt besparen.
Lees meer
een houtenmodule om energie te besparen met een thuisbatterij en een pijl met stapeltjes geld om je energiebesparing te tonen.
25 april 2024
Energie sparen met een thuisbatterij: een slimme zet voor je woning!
Lees meer
elektriciteit opslaan in huis
16 april 2024
Hoe sla je elektriciteit bij je thuis op?
Lees meer

Heb je een vraag?

Een thuisbatterij kiezen die bij je persoonlijke situatie en levensstijl past roept misschien vragen op. Daarom bundelden we de veelgestelde vragen.

Ga naar veelgestelde vragen