< Terug naar het overzicht

Nieuw technisch voorschrift C10/11

Vincent Beckers

Dit nieuwsbericht werd geschreven volgens stand van zaken bij publicatie. De inhoud is onder voorbehoud van veranderingen in wetgeving.

Op 1 september werden de nieuwe Synergrid C10/11 technische voorschriften gepubliceerd. Deze gaan in voege op 1 november 2019.

Residentiële Storion systemen (Smile B3, Smile 5 en Smile T10)

Enkel omvormers conform de nieuwe C10/11 mogen nog geïnstalleerd worden.  De lijst met conforme omvormers gehomologeerd volgens Synergrid C10/26 kan u hier vinden.  Uiteraard staan de residentiële producten van AlphaESS op deze lijst. Wat betreft batterijen worden het omvormervermogen van de zonnepanelen en de batterij voor installaties kleiner dan 10 kVA NIET opgeteld om de voorschriften te bepalen.

Voor een monofasige aansluiting op het distributienet moet de som van de PV omvormers nog steeds kleiner zijn dan 5 kVA. En de som van de vermogens van de batterijomvormers moet ook kleiner zijn dan 5 kVA.

Voor een driefasige aansluiting op het distributienet moet de som van de PV omvormers nog steeds kleiner zijn dan 10 kVA. En de som van de vermogens van de batterijomvormers moet ook kleiner zijn dan 5 kVA.

Het gebruik van een EnFluri-sensor wordt verplicht. 

Een EnFluRi-sensor is een bidirectionele vermogenssensor met een communicatieverbinding met het energieopslagsysteem.  De gebruikte EnFluRi sensor moet conform zijn aan de vereisten uit de FNN Hinweis ‘Anschluss und Betrieb von Speichern am Niederspannungsnetz’.  De bij de AlphaESS Smile gebruikte EnFluRi sensoren (zoals de ADL-3000 en Backup Box) zijn volledig conform.  Hier kan je de conformiteitsverklaring hiervoor terugvinden.

Het plaatsen van een digitale net meter is niet expliciet verplicht door het voorschrift C10/11.  MAAR het is wel verplicht om het batterijsysteem te laten keuren en aan te melden bij de distributienetbeheerder.  De distributienetbeheerders zullen prioritair digitale meters plaatsen bij de prosumenten.  In de praktijk zal je dus een digitale meter krijgen.

Ter herinnering : het plaatsen van een digitale meter betekent nog niet noodzakelijk dat je niet meer kan genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller. Je kiest er zelf voor of je nog wil laten salderen of niet. Wil je echter genieten van de Vlaamse steunmaatregel voor thuisbatterijen, dan ben je verplicht om af te rekenen op basis van reële afname en injectie.

Commerciële Storion systemen (T30, T50/100)

Een belangrijke wijziging voor fotovoltaïsche installaties is dat er geen netontkoppelbeveiliging en veiligheidsonderbreking meer geplaatst moet worden voor installaties tot 30 kVA. Wel blijven er nog een aantal verschillen:

Een netstudie is vereist voor een installatie tot 30 kVA, deze is gratis voor installaties tot 25 kVA. Deze netstudie kan het project echter vertragen.

Als u een productie-installatie heeft groter dan 10 kVA, moet een 4-kwadranten-meter en een groenestroommeter geplaatst worden (ook als er niet wordt geïnjecteerd).  Ook moet de meterkast decentrale productie geplaatst worden.

Door de netontkoppelbeveiliging en veiligheidsonderbreking pas te verplichten vanaf 30 kVA, zouden de barrières voor installaties < 30 kVA verlaagd moeten worden. Daarnaast zijn er ook nog andere wijzigingen. Enkel omvormers conform de nieuwe C10/11 mogen nog geïnstalleerd worden.  De lijst met conforme omvormers gehomologeerd volgens Synergrid C10/16 kan u hier vinden. Uiteraard staan de commerciële producten van AlphaESSook op deze lijst. Verder kunnen distributienetbeheerders Telecontrole (RTU) verplichten vanaf 250 kVA in plaats van 1 MVA. Wat betreft batterijen worden het omvormervermogen van de zonnepanelen en de batterij opgeteld om de voorschriften te bepalen, en dit in tegenstelling tot installaties kleiner dan 10 kVA.

Het volledige Technisch Voorschrift C10/11 van Synergrid vindt u hier.

Ontvang onze energiegevende nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het energielandschap en ontvang tips over energieopslag.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Lees andere interessante blogs

Ontdek interessant nieuws en krijg boeiende inzichten over de duurzame revolutie en de rol van (AlphaESS) batterijsystemen
een lamp die brandt met groene plantjes die op euro's staan. De stapeltjes worden kleiner, want als je bespaart op elektriciteit door groene energie betaal je minder.
17 mei 2024
Wil je besparen op elektriciteit? Hallo thuisbatterij!
Lees meer
afbeelding die huis, auto en tekening van een batterij toont.
14 mei 2024
Investeren in een thuisbatterij: hoe rendabel is het?
Lees meer
zonnepanelen op dak met volle zon
10 mei 2024
Moet je straks betalen om stroom van je zonnepanelen op het net te zetten?
Lees meer

Heb je een vraag?

Een thuisbatterij kiezen die bij je persoonlijke situatie en levensstijl past roept misschien vragen op. Daarom bundelden we de veelgestelde vragen.

Ga naar veelgestelde vragen