Een doorsnee gezin zal ongeveer 30% van de groene stroom die het via haar zonnepanelen produceert, zelf verbruiken. De overige 70% wordt naar het distributienetwerk geleid en wordt later terug afgenomen, maar dan is het onmogelijk om de oorsprong van die afgenomen elektriciteit na te gaan. Zelfs wanneer je gezin een contract heeft om groene stroom aan te kopen kunnen de electronen van eender waar komen: van een kerncentrale, een gascentrale, enzovoort. Daarom noemen we dit ‘grijze’ stroom.
Met een thuisbatterij sla je je overtollige hernieuwbare energie zelf op, wat resulteert in een eigenverbruik van 60 tot 80%. Een wereld van verschil.
Elke situatie is verschillend en vereist een calculatie op maat. Zo hangt de nodige hoeveelheid opslagcapaciteit van je thuisbatterij af van je verbruiksprofiel, de sterkte van je omvormer, de toestellen die je gebruikt en de lokaal beschikbare stroomproductie. Om een eerste inschatting hiervan te krijgen kan je gebruiken maken van onze productselector.
We adviseren je om jouw specifieke situatie te laten bekijken door één van onze gecertifieerde partners. Ze gaan elke specifieke situatie analyseren en een voorstel op maat uitwerken. Een lijst van onze partners vind je hier.
Bij een zonnepaneleninstallatie vanaf 2 à 3 kWp kan het al interessant zijn om een thuisbatterij van AlphaESS te plaatsen om het eigenverbruik te verhogen.
Dit is een theoretische mogelijkheid, maar we zouden dit zeker niet aanraden. De beste aanpak hiervoor is om meer panelen te laten leggen en de wagen zo veel mogelijk rechtstreeks vanuit de zonnepanelen te laden. Dit is een vorm van slim laden. De overschot van je zonne-energie sla je dan weer op in je thuisbatterij om die dan te gebruiken voor je huisverbruik als de zon onder is.
We schreven hierover ook een uitgebreider artikel.
Momenteel beschikt iedere SMILE thuisbatterij reeds over 2 programmeerbare contacten. Zowel bij de SMILE B3, SMILE 5, als de SMILE T10 zijn deze volledig operationeel. Met deze uitgangen kan je dan bepaalde verbruikers slim aansturen. Bijvoorbeeld: wanneer je thuisbatterij volgeladen is en je zonnepanelen meer energie produceren dan je op dat moment verbruikt, kan je het overschot van energie naar het laadpunt van je wagen sturen. De “ontvangende” apparaten moeten dit signaal natuurlijk kunnen “accepteren”. Overleg deze functionaliteit dus steeds met je vertrouwde installateur. Contacteer ons of één van onze partners voor meer informatie.
In de toekomst zullen er meer en meer smart appliances op de markt komen waarbij de aansturing draadloos kan gebeuren. De AlphaESS thuisbatterijen zijn hierop voorzien.
Dat is niet de bedoeling van een thuisbatterij. Met een thuisbatterij die goed afgestemd is op jouw situatie zal je heel vaak 24 uur rond kunnen komen, maar dit zal niet het geval zijn tijdens langere periodes met weinig zon. Dit is niet alleen in de winter het geval natuurlijk. Je zal op jaarbasis in totaal voor 60 tot 80% onafhankelijk van het elektriciteitsnet kunnen zijn.
AlphaESS werd in 2012 opgericht in China. Met sterke, gepatenteerde Duitste technologieën en een eigen slim energiebeheersysteem heeft AlphaESS de visie om het gebruik van groene energie voor iedereen toegankelijk te maken. Ondertussen is het een echte globale leider in energieopslagsystemen, met vestigingen in meer dan 50 landen verspreid over Zuid-Afrika, Europa, Australië en Amerika. Meer informatie over AlphaESS vind je op deze pagina.
De batterijsystemen van AlphaESS in de Benelux worden geïmporteerd vanuit China, waar ze geproduceerd worden. Om de druk op het klimaat dat dit transport met zich meebrengt te compenseren, plant AlphaESS België per geïmporteerd batterijsysteem een klimaatboom. Lees hier meer over onze klimaatbomen.
Sinds augustus 2019 is er een Vlaamse premie voor particulieren die een thuisbatterij laten plaatsen voorzien. Sinds 1 april 2021 is deze premie gewijzigd. Je kan nu rekenen op een premie van €300/kWh, maar het maximum bedrag van de subsidie per installatie bedraagt maximum €2.550. In de komende jaren zal de subsidie voor thuisbatterijen stelselmatig afgebouwd worden tot nul in 2025.
De thuisbatterijen van AlphaESS voldoen aan de technische voorwaarden voor de subsidie.
In het geval dat je een thuisbatterij wil aansluiten op een bestaande zonnepaneleninstallatie moet je door je installateur laten nagaan of je bestaande omvormer ingesteld kan worden om aan de injectielimiet van 60% te voldoen.
De laatste update over subsidies en wetgeving van de overheid kan je altijd vinden op onze nieuwspagina.
Dat is heel sterk afhankelijk van jouw specifieke situatie. Factoren die dit sterk kunnen beïnvloeden zijn:
We hebben niet alleen tal van simulaties gemaakt met gespecialiseerde software, maar bestuderen ook regelmatig de resultaten die echt in de praktijk worden behaald met de thuisbatterijen van AlphaESS. Doorgaans zien we terugverdientijden van 8 à 10 jaar.
Een thuisbatterij biedt echter veel meer persoonlijke voordelen, dus enkel naar terugverdientijd kijken is niet voldoende:
Ja, de AlphaESS thuisbatterijen zijn allemaal uitbreidbaar. Je kan dit nog doen tot 3 jaar na aanschaffen van je systeem, onder dezelfde fabrieksgarantievoorwaarden. Later kan uiteraard ook nog.
Een batterijsysteem van AlphaESS is een totaalpakket. Je moet geen bijkomende componenten (zoals een afzonderlijke batterij-omvormer) aanschaffen. Dit zorgt niet alleen voor minder complexiteit bij de installatie en het gebruik, maar bij problemen zal je ook maar één aanspreekpartner hebben.
We leggen dit graag uit aan de hand van onze batterijcycli. Eén cyclus is het volledig opladen en vervolgens ontladen van een batterij. In het AlphaCloud monitoringplatform kan je grafisch zien hoeveel je batterij op een bepaalde dag op- of ontladen werd. Je zal zien dat je zelden aan een volledige cyclus per dag komt.
Uit studies is gebleken dat in ons klimaat en bij een batterijsysteem dat goed is afgestemd op je situatie, ongeveer 280 cycli per jaar nodig zijn. Op 20 jaar tijd zal je dus ongeveer 5.600 cycli nodig hebben. AlphaESS verzekert dat de terugval van de opslagcapaciteit van de thuisbatterijen na 10.000 cycli slechts maximum 20% zal bedragen.
Als je in de toekomst je thuisbatterij naast het optimaliseren van je eigenverbuik ook zou gaan inzetten voor andere toepassingen (bijvoorbeeld virtual power plants), dan zal het aantal cycli dat je per jaar verbruikt licht toenemen.
De systemen van AlphaESS zijn ontwikkeld en getest om 20 jaar dienst te doen. Op de omvormers van AlphaESS zit standaard 5 jaar fabrieksgarantie. Vanaf 1 mei 2021 verzekert de invoerder van AlphaESS België een uitbreiding tot 10 jaar fabrieksgarantie op de omvormer. AlphaESS verzekert daarenboven dat de terugval van de opslagcapaciteit van de thuisbatterijen na 10.000 cycli slechts maximum 20% zal bedragen. De volledige garantievoorwaarden kan je hier nalezen.
Bij aankoop van een AlphaESS thuisbatterij krijg je levenslang gratis toegang tot de AlphaCloud, het online en real-time monitoringplatform van AlphaESS. Dit kan via een webbrowser of de app, die beschikbaar is voor zowel iOS als Android-toestellen.
Via de app zal je de energiestromen in je woning zeer uitgebreid kunnen opvolgen. Zo kan je heel eenvoudig opvolgen wat je zonnepanelen opleveren, wat je energieverbruik is, hoeveel energie er in je batterij zit, enzovoort.
Je hebt een internetverbinding nodig om het verbruik van je thuisbatterij in realtime op te volgen. Wanneer de verbinding tijdelijk wegvalt, wordt de data op dat moment lokaal opgeslagen in je AlphaESS systeem en zal deze naar de AlphaCloud-servers geüpload worden wanneer je systeem weer online komt.
AlphaESS thuisbatterijen zijn onderhoudsvrij. Via de internetverbinding kan de software van het systeem regelmatig updates ontvangen.
AlphaESS werkt samen met gecertifieerde partners voor het bestellen en plaatsen van de thuisbatterijen. Je kan dus niet rechtstreeks bij AlphaESS bestellen.
Heb je interesse in een batterij, nood aan advies of ben je klaar om een offerte aan te vragen? Dan raden we je aan contact op te nemen met je vertrouwde installateur. We beschikken over een groot netwerk aan gecertifieerde installateurs over heel Vlaanderen en Wallonië, die grondig werden opgeleid om superieure service te kunnen bieden.
Neen, de AlphaESS thuisbatterijen worden enkel geleverd en geplaatst door gecertifieerde AlphaESS partners. Onze gecertifieerde installateurs zullen op basis van uw noden een systeem op maat kunnen voorstellen.
Bovendien kan u enkel een subsidie aanvragen wanneer de thuisbatterij door een erkend elektrotechnisch installateur werd geplaatst en nadien door een keurder werd gecontroleerd.
De AlphaESS thuisbatterijen zijn compacte systemen, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld zoutwater- of loodzuursystemen. De systemen worden tegen een muur geplaatst en zijn 25cm diep. De hoogte en breedte van je systeem hangen af van het type AlphaESS thuisbatterij dat voor jouw situatie het meest geschikt is. Er zijn daarenboven verschillende mogelijkheden om een thuisbatterij in jouw omgeving te plaatsen, aangezien de modules boven of naast elkaar gecombineerd kunnen worden. Een gecertifieerde AlphaESS partner zal samen met jou bepalen waar je systeem best komt te staan.
De installatie moet door een onafhankelijk orgaan gekeurd worden. Dat keuringsverslag heb je nodig om je thuisbatterij verplicht online aan te melden bij je netbeheerder.
Deze aanmelding moet gebeurd zijn alvorens je eventueel een subsidie aanvraagt. Je installateur zal je met raad en daad bijstaan in dit proces.
Om een optimale werking van de AlphaESS thuisbatterij te garanderen raden we aan om het systeem niet in een ruimte te plaatsen waar het streng kan vriezen (temperaturen lager dan -10°C) of waar het extreem warm wordt (temperaturen hoger dan 50°C).
Om de installatie te vergemakkelijken adviseren we om de thuisbatterij zo dicht mogelijk bij je zekeringkast en vaste internetverbinding te laten opstellen.
Doorgaans is dit niet het geval, maar een gecertifieerde AlphaESS partner zal dit zeker voor jou bekijken alvorens het systeem geplaatst wordt.
Na installatie is er voor de registratie en aanmelding van je systeem een internetverbinding nodig. Om van de volledige functionaliteit gebruik te maken is een permanente en vaste internetverbinding met de AlphaESS thuisbatterij nodig.
Via de internetverbinding zal, indien nodig, het serviceteam van AlphaESS updates naar uw toestel kunnen pushen en eventuele storingen opsporen en verhelpen. Een internetverbinding is dan ook vereist om van de volledige garantie van 5 jaar op de omvormer te genieten. Vanaf 1 mei 2021 verzekert de invoerder van AlphaESS België een uitbreiding tot 10 jaar fabrieksgarantie op de omvormer.
De SMILE 5 en SMILE T10 systemen beschikken over een hybride omvormer. Je kan er dus rechtstreeks zonnepanelen op aansluiten (= DC koppeling).
Alle thuisbatterijen van AlphaESS kunnen op een bestaande PV installatie aangesloten worden. Dit noemen we een AC koppeling. Een AlphaESS systeem werkt volledig onafhankelijk van uw bestaande zonnepanelen installatie en kan dus altijd geplaatst worden.
In België zijn verschillende netaansluitingen mogelijk afhankelijk van hoe zwaar je aansluiting is en in welke regio je aangesloten bent. De meest voorkomende aansluitingen zijn:
In bepaalde regio’s heeft men ook nog een variant waarbij er geen Neuter beschikbaar is.
Voor ieder van deze netaansluitingen kan een geschikte AlphaESS thuisbatterij en aansluitingswijze gevonden worden. Je kan zonder probleem een monofase batterijsysteem aansluiten op een driefase netaansluiting, maar niet alle combinaties zijn mogelijk. Laat je adviseren door één van onze gecertifieerde partners.
Ja, dat kan. Bij het aansluiten wordt er gebruikgemaakt van 3-fase EnFluRi meters. Deze meters zullen ervoor zorgen dat het vereist vermogen van de batterij op de 3 fases gecompenseerd zal worden.
Een voorbeeld:
Twee verbruikers hebben op een bepaald moment elk 500 Watt nodig en zijn bijvoorbeeld aangesloten op fase 1 en fase 2. Het batterijsysteem is aangesloten op fase 3, en op die fase is op dit moment geen energie gevraagd. Het AlphaESS systeem meet dan hoeveel elektriciteit er in totaal op dat moment over de 3 fases nodig is (in dit geval 1000 Watt). Deze elektrictiteit wordt beschikbaar gemaakt op fase 3 omdat de thuisbatterij op die fase is aangesloten.
Omdat er op dat moment geen verbruik is op fase 3, wordt de 1.000 Watt op fase 3 geïnjecteerd in het elektriciteitsnet. Op hetzelfde moment worden de 500 Watt die de verbruikers op fase 1 en op fase 2 nodig hebben van het net afgenomen. Dezelfde hoeveelheid elektriciteit die de gebruikers nodig hebben wordt dus op fase 3 (1.000 Watt) geïnjecteerd en op fase 1 (500 Watt) en fase 2 (500 Watt) opgenomen. De elektriciteitsmeter staat in dit geval stil, zodat er geen bijkomende elektriciteitskosten zijn.
Onze SMILE B3 en SMILE 5 zijn monofase batterijsystemen. Je kan ze zonder probleem koppelen in een woning waar een driefase PV omvormer aanwezig is.
Een Watt (W) drukt uit hoeveel vermogen er nodig is om een elektrisch toestel te laten werken. Bijvoorbeeld: een LED lamp van 10 W of een microgolfoven van 1.000 W.
1.000 Watt = 1 kilowatt (kW)
Bij een batterijsysteem is het de omvormer die het vermogen bepaalt, oftewel hoeveel energie op één moment in of uit de batterij kan. Een Smile 5 heeft een omvormer van een vermogen van maximaal 5.000 Watt (5 kW). Er kan dus op één moment maximum 5.000 W (5 kW) geladen of ontladen worden.
Een Smile 5 systeem dat 5.000 W levert, kan dus tegelijkertijd 500 LED lampen van 10 W laten branden:
5.000 W (vermogen van batterij) / 10 W (vermogen LED lamp) = 500 LED lampen.
Een kilowattuur (kWh) geeft weer hoeveel energie een bepaald toestel zal verbruiken indien het een volledig uur in werking is. De microgolfoven van 1.000 W (1 kW) zal op één uur 1 kWh energie verbruiken:
1.000 W x 1 h = 1.000 Wh = 1 kWh
De opslagcapaciteit van een batterijsysteem wordt uitgedrukt in kWh. De totale opslagcapaciteit hangt af van het type en aantal batterijmodules dat je installeert. Eén batterijmodule van de Smile 5 stockeert 5,7kWh. Een Smile 5 systeem kan je maximaal uitbreiden tot 6 modules of 34,2 kWh.
Het vermogen van de omvormer wordt uitgedrukt in kW, de opslagcapaciteit van de batterij in kWh.
UPS staat voor Uninterupted Power Supply. Het is een noodvoeding die ervoor zorgt dat de elektriciteitsvoorziening niet wordt onderbroken bij een panne van het elektriciteitsnet.
De UPS (Uninterrupted Power Supply)-uitgang is standaard ingebouwd in de SMILE B3, 5 en T10.
Deze uitgang is bedoeld om enkele essentiële verbuikers op aan te sluiten, zoals een waterpomp of garagepoort.
Indien je niet slechts enkele verbuikers wil aansluiten maar wel je volledige woning, kan je kiezen voor een backup box. De backup box zorgt ervoor dat de hele elektriciteitskast (en dus de volledige woning) kan aangesloten worden op de UPS uitgang, met een beperking tot 3x 32 Ampère.
De UPS of backup box kan de (essentiële) verbruikers bij een stroompanne enkel van stroom voorzien wanneer er nog energie opgeslagen zit in het batterijsysteem. Via AlphaCloud kan er ingesteld worden hoeveel capaciteit er van het batterijsysteem gereserveerd wordt om te gebruiken als noodstroom. De batterij zal dan niet onder het ingestelde percentage zakken bij dagelijks gebruik. We spreken hier van capaciteitsverlies. Het gedeelte dat voorbehouden wordt voor noodstroom moet afgetrokken worden van de volledige capaciteit van het batterijsysteem om te berekenen hoeveel capaciteit je overhebt voor dagelijks gebruik.
Bvb: Er wordt ingesteld in dat de batterij niet onder 30% mag ontladen voor dagelijks gebruik (100%-30%= 70%). Er is dus maar 70% beschikbaar in bovenstaand voorbeeld voor dagelijks gebruik. Wanneer de batterij 30% bereikt zal deze stroom van het net halen om het energieverbruik te dekken.
Er kan ook gekozen worden om geen grenscapaciteit in te stellen voor de UPS. Op die manier krijgen de essentiële verbruikers stroom wanneer er nog energie in de batterij zit, anders niet. In dit geval zal de volledige capaciteit van de batterij doorheen de dag kunnen gebruikt worden.
De nuttige opslagcapaciteit wordt ook wel de nominale capaciteit van een batterijmodule genoemd. Deze geeft weer hoeveel energie een batterij kan leveren onder welbepaalde condities wanneer ze volledig opgeladen is.
Een batterij moet altijd nog een stukje capaciteit overhouden om opnieuw geladen te kunnen worden. Dit is essentieel om de chemische reactie tijdens het laden te kunnen starten. Hoe diep men dus uiteindelijk kan ontladen hangt af van de chemie in de batterij en om een mooie levensduur van de batterij te garanderen, is het best om hier niet tot op de limiet te gaan. Een SMILE B3 batterijmodule kan bijvoorbeeld tot 96% diep ontladen worden, wat zéér diep is.
LFP staat voor Lithium Ijzerfosfaat. Een batterij op- of ontladen is in wezen een electrochemisch proces. Lithium ijzerfosfaat geeft aan welke chemische samenstelling de cathode van een batterijcel heeft. AlphaESS gebruikt enkel LFP cellen die gekend zijn voor haar thermische stabiliteit, technische kwaliteit en uitmuntende veiligheid. Bovendien zijn deze cellen volledig kobaltvrij.
Niet alle (thuis)batterijen bestaan uit dezelfde chemische samenstelling. De chemie van de batterij zorgt voor de technische specificaties en bijgevolg ook de toepassing. De chemie van batterijcellen die bijvoorbeeld in wagens gebruikt worden, is niet dezelfde als die van de batterijcellen in een thuisbatterij.
Er worden namelijk andere functies van deze cellen verwacht. De batterijen van een elektrische wagen moeten snel laden, snel ontladen en licht zijn. De batterij van een gsm moet een hoog specifieke energie hebben (licht) en moet meestal niet lang meegaan. Een thuisbatterij moet vooral veilig zijn en lang meegaan.
Omdat veiligheid voor AlphaESS primeert werden er bij deze thuisbatterijen enkel gekozen voor de uiterst veilige Lithium Ijzer Fosfaat, ookwel LiFePO4 of LFP. Deze chemische samenstelling maakt dat de cellen ook in extreme omstandigheden veilig en niet brandgevaarlijk zijn. Dat wil zeggen dat je zonder probleem de batterij mag doorboren of kortsluiting veroorzaken zonder dat deze brand zal vatten. De thuisbatterij van AlphaESS is dus uitermate veilig.
Loodbatterijen zijn goedkoper maar hebben enkele belangrijke nadelen ten opzichte van lithiumbatterijen. Zo mag je ze slechts voor de helft ontladen wat er voor zorgt dat je batterijcapaciteit dubbel zo groot moet zijn. Daarnaast zijn ze drie à vier keer zwaarder en nemen ze veel meer plaats in. Lithium-iontechnologie kende de voorbije jaren een gigantische evolutie op vlak van capaciteit en prijs, waardoor de LCC (Life Cycle Cost) veel gunstiger is geworden dan bij loodbatterijen.
AlphaESS maakt enkel gebruik van Lithium Ijzer Fosfaatcellen. Deze zijn veel veiliger dan de lithiumbatterijen die bijvoorbeeld in wagens gebruikt worden. De chemische samenstelling van de batterijcellen maakt oververhitting door zogenaamde thermal runaway quasi onmogelijk. Daardoor zijn de cellen ook in extreme omstandigheden veilig en niet brandgevaarlijk. Lithium Ijzer Fosfaatcellen hebben bovendien een zeer goede levensduur. Ze zijn wel iets zwaarder en minder compact, maar dit vormt doorgaans geen probleem in een thuissituatie. Een bijkomend voordeel is dat de Lithium Ijzer Fosfaatcellen geen kobalt bevatten.
Nood aan meer informatie?
Download hier onze brochures.
Ook via telefoon staan we voor je klaar. Aarzel niet om ons te contacteren.