fbpx

Dit verandert er op 1 januari 2022

De Vlaamse premie voor de plaatsing van thuisbatterijen daalt voor alle aanvragen vanaf 1 januari 2022. De huidige premie bedraagt maximaal 2.550 EUR, en daalt naar maximum 1.725 EUR.

In 2022 bedraagt de premie 225 EUR per kWh voor de eerste 4 kWh, 187,5 EUR per kWh voor 4 tot 6 kWh en 150 EUR per kWh voor 6 tot 9 kWh werkelijke capaciteit van het batterijsysteem. Vanaf 9 kWh is er geen bijkomende bedrag meer.

Hieronder een overzicht wat dit betekent voor de verschillende AlphaESS thuisbatterijen.

 

Smile B3 met ingebouwde batterij

Smile B3 met 1 bijkomende batterij module

Smile B3 met 2 bijkomende batterij modules

Smile B3 met 3 of meer bijkomende batterij modules

Smile 5 met 1 batterij module

Smile 5 met 2 batterij modules

Smile T10 met 4 of meer batterij modules

Premie in 2022

626 EUR

1.194 EUR

1.627 EUR

1.725 EUR

1.176 EUR

1.725 EUR

1.725 EUR

De komende jaren zal de premie nog verder worden afgebouwd om vanaf 2025 volledig afgeschaft te worden. Alle voorwaarden van deze premie vind je hier.

Deze premie blijft in 2022 combineerbaar met de investeringspremie van de netbeheerder voor zonnepanelen.

Batterijen worden meer dan ooit een interessante investering

Het verminderen van de Vlaamse premie voor thuisbatterijen zal de komende jaren goedgemaakt worden. Wellicht niet zozeer door dalende prijzen van thuisbatterijen, maar door bijkomende mogelijkheden om geld uit te sparen of zelfs te verdienen dankzij een slimme thuisbatterij. Vanaf midden 2022 zal je geld kunnen besparen door slim in te spelen op het capaciteitstarief of door volop gebruik te gaan maken van dynamische energieprijzen. Hiervoor dien je gebruik te maken van een slimme aansturing. Bijvoorbeeld via het slim platform van Jabba.

Invoering milieubijdrage

Vanaf 1 januari 2022 wordt er een milieubijdrage ingevoerd om zodoende te garanderen dat aan het einde van de levensduur de thuisbatterijen met zorg voor het milieu ontmanteld en maximaal hergebruikt gaan worden. Als invoerder betaalde AlphaESS BE reeds de nodige administratieve bijdrages aan Bebat en werden de nodige provisies aangelegd voor het einde van de levensduur. Deze engagementen worden gewoon verder gezet binnen de nieuwe regeling. Onze partners en eindgebruikers moeten hier zoals vanouds niet van wakker liggen. De gratis terugname en recyclage van AlphaESS thuisbatterijen op het einde van de levensduur zijn verzekerd.