< Terug naar het overzicht

Hoe werkt een thuisbatterij?

AlphaESS thuisbatterij

Thuisbatterijen worden steeds populairder als oplossing voor energiebesparing en verduurzaming. Maar hoe werkt zo’n thuisbatterij eigenlijk? In deze blog leggen we uit wat een thuisbatterij doet en hoe het werkt.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een energieopslagsysteem dat overtollige energie opslaat voor later gebruik. Dit betekent dus dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet, want je slaat je zelf opgewekte energie op en gebruikt die wanneer dat nodig is.

Thuisbatterijen zijn er in verschillende formaten en capaciteiten, maar hoe een thuisbatterij werkt, is altijd hetzelfde: ze slaan zonne-energie op in een batterij om te gebruiken op een later tijdstip. De opgeslagen energie zal je dan gebruiken op momenten dat je zonnepanelen geen energie produceren, bijvoorbeeld ’s avonds of tijdens bewolkte dagen.

Hoe werkt een thuisbatterij?

De werking van een thuisbatterij kan worden onderverdeeld in drie eenvoudige stappen:

  1. Energie opslaan
    Wanneer je zonnepanelen overdag energie opwekken, kan je die onmiddellijk gebruiken in je woning. Een omvormer zal de overtollige energie die je op dat moment niet gebruikt naar de thuisbatterij sturen. De batterij slaat deze energie op voor later.
  2. Energie gebruiken
    Zodra de zon ondergaat of verdwijnt en je zonnepanelen geen energie (meer) produceren, kan je de opgeslagen energie gebruiken. De batterij geeft de opgeslagen stroom af aan je woning. Dit betekent dat je je eigen zonne-energie gebruikt, zelfs als je zonnepanelen geen stroom meer opwekken. Dit verlaagt je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.
  3. Slimme sturing
    Moderne thuisbatterijen hebben slimme technologieën die automatisch bepalen wanneer het efficiënt is om energie uit de batterij te halen en wanneer je beter energie van het net kunt gebruiken. Sommige batterijen kunnen ook communiceren met het elektriciteitsnet om te bepalen wanneer de energiekosten het laagst zijn, zodat je de batterij op het juiste moment kan opladen.

Met een AlphaESS thuisbatterij maak je altijd de slimste keuze

Ben jij overtuigd om zonnepanelen met een thuisbatterij te installeren? Dan kies je niet alleen bewust voor de toekomst, maar doe je ook een slimme investering. Ga je voor een AlphaESS thuisbatterij, dan krijg je meer dan enkel een energieopslagsysteem. Deze batterij kan verbruikspieken afvlakken en doet zo je capaciteitstarief dalen. De automatische sturing van Jabba zorgt zelfs voor extra besparingen, terwijl jij werkt of slaapt.

Bovendien is er geen batterij op de markt die beter en langer presteert dan een AlphaESS batterijsysteem. Daarnaast geniet je van levenslange toegang tot de AlphaCloud app.  Daardoor heb je altijd een handig overzicht van de opgewekte stroom van je zonnepanelen, je energieverbruik én hoeveel energie er in je batterij zit. Met AlphaESS kan je dus zoveel meer dan enkel en alleen energie opslaan. En dat merk je op je energiefactuur.

Ontdek de voordelen van een AlphaESS thuisbatterij

Ontvang onze energiegevende nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het energielandschap en ontvang tips over energieopslag.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Lees andere interessante blogs

Ontdek interessant nieuws en krijg boeiende inzichten over de duurzame revolutie en de rol van (AlphaESS) batterijsystemen
een digitale meter
25 oktober 2024
De digitale meter: jouw sleutel tot slimme energieopslag met een thuisbatterij
Lees meer
een lamp die brandt met groene plantjes die op euro's staan. De stapeltjes worden kleiner, want als je bespaart op elektriciteit door groene energie betaal je minder.
17 mei 2024
Wil je besparen op elektriciteit? Hallo thuisbatterij!
Lees meer
afbeelding die huis, auto en tekening van een batterij toont.
14 mei 2024
Investeren in een thuisbatterij: hoe rendabel is het?
Lees meer

Heb je een vraag?

Een thuisbatterij kiezen die bij je persoonlijke situatie en levensstijl past roept misschien vragen op. Daarom bundelden we de veelgestelde vragen.

Ga naar veelgestelde vragen