fbpx

Een milieuvriendelijke investering in onafhankelijkheid voor Bernadette en Gust

We spreken met Bernadette en Gust, twee gepensioneerde natuurliefhebbers uit Londerzeel. “We hebben al lang zonnepanelen en kijken nu ook voor een elektrische wagen. De kost van zo’n wagen is echt nog duur, maar een thuisbatterij zagen we zeker zitten. We willen vooral zoveel mogelijk onafhankelijk zijn.”

“Het is vooral mijn man Gust die bezig is met de laatste nieuwe technologische ontwikkelingen”, vertelt Bernadette. “We zijn zelf op zoek gegaan naar antwoorden maar konden die moeilijk vinden. Er wordt zoveel geschreven dat je niet meer weet van welk hout pijlen maken. Het is onze installateur die ons uiteindelijk hierin begeleid heeft.”

Wat gaf de doorslag voor jullie keuze voor een thuisbatterij?

“In eerste instantie werd ons aangeraden om nog wat te wachten. Dat wilden we niet. Waarop zouden we dan wel wachten? We willen niet stilstaan en toekijken. Achteraf gezien was het ook echt de juiste keuze. We lieten onze batterij eind 2019 plaatsen, dus we hebben er ondertussen al een jaar gebruik van kunnen maken en een jaar lang onze vaste kosten kunnen verlagen.”

Hoe ziet het leven met een thuisbatterij er voor jullie uit?

“We zijn niet 100% vertrouwd met de technische werking van de batterij, maar dat moet voor ons ook niet. Het is eigenlijk eenvoudig: zo veel mogelijk van onze grote verbruikers overdag inschakelen en dan komt het wel goed. We weten dat de batterij de rest zal doen. We doen ook echt geen grote dingen anders, het zit ‘m in de kleine zaken. Doordat we beide gepensioneerd zijn, maakt dat voor ons ook helemaal niet uit. Weet je, het is en blijft ook vooral bewustwording.”

“We weten ook dat de zonnepanelen in de winter onvoldoende produceren om aan onze behoefte te voldoen, en dat is helemaal niet erg. We blijven ook gewoon verbonden met het elektriciteitsnet natuurlijk. Dat wisten we op voorhand. Je kunt niet alles verwachten, maar desondanks lukt het ons toch goed om sterk onafhankelijk te zijn en dat was de bedoeling.”

Zou je anderen aanraden een AlphaESS thuisbatterij aan te schaffen?

“Absoluut! We zijn blij dat we de beslissing hebben genomen. Veel mensen vragen ons over de terugverdientijd van de batterij. Ja, wanneer haal je je investering eruit? Dat weten wij niet. Dat moeten wij ook niet weten. We hebben een milieuvriendelijke investering gedaan en hebben daarmee ook nog eens een stukje onafhankelijkheid gekocht.”

“Gust en ik gaan veel wandelen”, vertelt Bernadette. “We zijn veel met de natuur bezig. Wij waren héél aangenaam verrast om van AlphaESS een Ambassador Box te mogen ontvangen met ecologische attenties. Naast de bijkomende info en kleine cadeautjes, lazen we ook dat de distributeur een boom plant voor elke thuisbatterij die ze verkopen, om de uitstoot van het transport over zee te compenseren. Dat soort dingen vinden we superleuk.”